Vad känner du till om?





HINDUISMEN



Dag. Natt.
Åren kommer och går.
Alltid. För alltid.

Det eviga kretsloppet.
   För allt och alla. Vad är du gud?

"Jag är vätan i vatten.
   Jag är solens liksom månens glans.
   Jag är den rena jordens vällukt och i blixten är jag ljus."


Jag är hindu



Pravin Patel har bott i Sverige sedan 70-talet då diktatorn Idi Amin i den afrikanska staten Uganda utvisade alla indier som bodde i landet. Pravin är född i Uganda men har uppfostrats i hinduisk religion och tradition.

Varför är du hindu?
   Jag är hindu därför att jag är född hindu. Men det är inte som många påstår att man inte kan bli hindu om man inte är född in i hinduismen. Om detta står det redan i vår heliga bok Bhagavadgita

Vad tycker du är viktigast i din religion?
   Det är budet att inte skada eller döda något levande. Det betyder att jag är vegetarian och försöker att göra gott och hjälpa behövande medmänniskor.

Hur påverkas ditt liv av din religion?
   Varje dag försöker jag och min familj hinna med en liten morgongudstjänst i hemmet. Vi tänder en oljelampa och bet Sedan försöker vi också varje dag att samlas kring en vegetarisk måltid.

Har du stött på några problem med att utöva din religion?
   Nej, ingen diskriminering eller så. Det enda problemet var att i början när jag kom hit på 70-talet fanns det lite vegetarisk mat att välja på. Nu är det mycket bättre.

Vilket är ditt budskap till svenska ungdomar?
   Mitt råd är att de ska respektera sina föräldrar och de äldre mer. Försök också att hitta mål så det blir mer disciplin i livet. Och glöm aldrig att hjälpa dem som har det svårt.

Pravin Patel, till vänster, på besök hos en indisk guru.


Så började det


   Hinduer säger att deras religion är en del av den eviga världsordningen, Sanatana Dharma. Den har alltid funnits och kommer alltid att finnas. De menar att innehållet uppenbarades för lärda män i forntiden. Därför finns ingen religionsstiftare som Jesus, Buddha eller Muhammed inom hinduismen. Hinduismen har sitt ursprung i skilda kulturer som smält samman till en kultur och religion.



lndisk s.k. guru eller lärare undervisar om den hinduiska läran invid floden Ganges i Varanasi, Indien.

Induskulturens religion ...

   I norra Indien fanns redan för 4 000 år sedan en utvecklad kultur kring floden Indus. Arkeologerna har funnit stora välplanerade städer. Figurer i lera och sten visar att människorna dyrkat både manliga och kvinnliga gudar.

och ariernas religion ...
   Omkring år 1500 f.Kr. invaderades troligen Indien av ett folk från norr. De kallade sig arier. På deras språk betyder det ungefär "de ädla". Dessa arier dyrkade manliga gudar som hörde ihop med styrka, krig och naturkrafter. Den ariska kulturen spreds över stora delar av den indiska halvön. Med tiden blandades de olika folkens föreställningar om gudar samman.

blir till hinduism
   Ungefär år 1000 f.Kr. hade en blandreligion tagit form. Hymner och sånger till gudarnas ära sjöngs och lärdes utantill. Dessa skrevs sedan ned under namnet Vedaböckerna. Veda betyder "vetande".
   Det är européerna som börjat kalla religionen i Indien för hinduism. Hinduerna själva kallar sin religion för dharma, "läran eller lagen om allt".
Terrakottastaty föreställande en modergudinna. Från Mohenjodaro (2300-1750 f.Kr.) National Museum of India, New Delhi.

Kastsystemet
   Arierna bildade en härskarklass i toppen av det nya samhället. Människorna indelades i fyra grupper eller varnas. Inom hinduisk religion har denna gruppindelning levt vidare och ligger till grund för det som idag kallas kastsystem. Arierna räknade sig till de tre förnämsta varnas. De övriga folken tillhörde den fjärde. Det fanns också olika folk som kom att hamna utanför kastsystemet. De olika kasterna hade olika rättigheter och skyldigheter i samhället.

Prästerna (brahmaner) blev experter på kulten i templen. Det var de som kunde de heliga texterna. Krigarna (kshatrya) ägde den politiska makten och skulle försvara landet. Den tredje gruppen (vaishya) skötte om handel och jordbruk. Den fjärde gruppen bestod av tjänarna och de övriga (shudra).


lndiska tvätterskor. Ett arbete för lågkastiga kvinnor.


Heliga texter
   De vediska texterna är skrivna på sanskrit. I dag talas inte sanskrit i Indien. Men prästerna kan läsa det. De heliga skrifterna är ständigt närvarande i indiskt liv. Indiska böcker och serietidningar, indisk film, sång och dans förstår man bara om man har kunskaper om innehål- let i de heliga texterna.

Fyra Vedaböcker och Upanishaderna
   Den mest kända av Vedaböckerna är Rig Veda. Den innehåller hymner om ariernas gamla gudar. Hinduer anser att lärda män fått dessa skrifter direkt från gudarna.
Upanishaderna bygger på lärda mäns diskussioner och samtal om människan, gudarna och världen. Ordet betyder "sitta ner i närheten" av en lärare. Här finns många av hinduismens viktigaste tankar samlade, t.ex. läran om Brahman det gudomliga, om människans själ atman och läran om själavandringen, reinkarnationen.

Mahabharata med Bhagavadgita
   Den mest lästa av hinduismen heliga texter kalas Mahabharata. Den brukar kallas världens längsta dikt. De ca 200 000 verserna handlar om gudahjältar, som deltar i krig och kärleksäventyr.


Slaget vid Lanka mellan Ravana och Rama. Målning ur Ramavana.

Den mest omtyckta delen av detta stora verk heter Bhagavadgita, "Herren sång". Den handlar om Pandu och Kuru, två mäktiga släkter som Jigger i en bitter strid med varandra. I gryningen beger sig Pandu-prinsen Arjuna ut med sin vagn för att beskåda sina fiender, sitt brödrafolk, inför det avgörande slaget. När han ser dem känner han att detta är fel — han tvekar. Då börjar hans kusk att tala till honom. Denne berättar att människan inte behöver frukta döden, det är bara kroppen som dör, själen lever vidare. Det går att besegra det onda, och vinna befrielsen genom att handla av kärlek till Gud och Krishna. När han talat färdigt visar det sig att det är guden Krishna som har talat till ho-nom genom kusken. Arjuna går segrande ur striden.

Ramayana
   En annan omtyckt helig berättelse, Ramayana, handlar om guden Rama och hans hustru Sita. Sita tas tillfånga av den onda demonen Ravana. Efter många äventyr blir hon till slut räd-dad av Rama som fått hjälp av apguden Hanuman. Av berättelsen ska man lära sig att det onda kan besegras genom äktenskaplig trohet, sanning och kärlek.


UPPGIFTER


• 1 Beskriv hur hinduismen startade.
• 2 Hinduer kallar sin religion för dharma. Vad betyder det?
• 3 Hur uppstod det indiska kastsystemet?
• 4 Beskriv kort handlingen i någon av hinduismens heliga skrifter.
• 5 jämför hinduismens ursprung med någon av de andra världsreligionerna. Vad finner du for skillnader?

Tillbaka till index-sidan.